Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
14.01.2022  

30 let diplomatskih odnosov

Pred 30-imi leti so bile nordijske države med prvimi na svetu, ki so priznale Republiko Slovenijo kot neodvisno državo ter z mlado, upov polno deželo v srcu Evrope vzpostavile diplomatske odnose. Slovenske dolgoletne sanje so bile s tem uresničene.

Bil pa je to zgolj začetek vznemirljivega in zahtevnega potovanja. Slovenska državnost se je s priznanji neodvisnosti, ki so se vrstila eno za drugim, neomajno krepila. V nordijski regiji se je začelo s priznanjem Islandije 19. decembra 1991, sledila so priznanja Danske, Finske, Norveške in Švedske 15. januarja 1992. Pričakovano so bili kmalu zatem sklenjeni tudi diplomatski odnosi.

Z Dansko je Slovenija vzpostavila diplomatske odnose 20 . januarja 1992, s Švedsko 29. januarja 1992, s Finsko 17. februarja 1992, z Norveško 18. februarja 1992 in z Islandijo 24. februarja 1992. S tem so bili postavljeni temelji za odlično sodelovanje na političnem, gospodarskem in drugih področjih ter za cvetoče odnose Slovenije s petimi nordijskimi državami. Gre torej za pomembno prelomnico!

Zgolj tri desetletja kasneje se je Slovenija skupaj z nordijskimi partnericami uvrstila v skupino najbolj razvitih držav na svetu. Nedavno se je uspešno zaključilo drugo predsedovanje Slovenije Svetu EU, kot zaveznica NATO Slovenija prispeva k transatlantski varnosti. Sodelovanje z Nordijci na področju trgovine in storitev je v stalnem vzponu, kakor tudi politični dialog na visoki ravni.

Z občudovanjem nordijskih držav in njihove vizionarske drže pri zelenem prehodu, sofisticirane ravni digitalizacije, visokega spoštovanja vladavine prava, učinkovite socialne države in široko v družbo vpetih enakih možnosti, si Slovenija želi, da bi se sodelovanje z najbolj povezano regijo na svetu še najprej krepilo. Hkrati se je Slovenija vedno pripravljena odzvati na skupne izzive, kot so podnebne spremembe, grožnje evropskemu varnostnemu redu, pandemije ali spodkopavanje evropskih vrednot. Zgolj v tridesetih letih je Slovenija dokazala, da je zanesljiva partnerica in konstruktivni člen mednarodne skupnosti.