Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
25.03.2019  

Veleposlanik podelil priznanja ob 20-letnici društva finsko-slovenskega prijateljstva

Helsinki, 23. marec 2019 - veleposlanik Edvin Skrt se je udeležil praznovanja ob 20-letnici delovanja društva finsko-slovenskega prijateljstva Slovenia-seura. Društvu je predal priznanje in zahvalo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Prav tako je aktualni predsednici Sirpi Spoljarič ter vsem nekdanjim predsednikom in najaktivnejšim članom društva podelil priznanja veleposlaništva in se članom društva zahvalil za njihovo predano delovanje in promocijo finsko-slovenskega prijateljstva.

Veleposlanik je članom društva finsko-slovenskega prijateljstva in njihovim gostom na slovesnosti izrazil zahvalo za njihovo aktivno 20-letno delovanje ter promocijo slovenskega turizma, literature ter kulinarike in vin ter jih označil za ambasadorje prijateljstva med Finci in Slovenci ter promotorje Slovenije na Finskem. V svojem nagovoru je predstavil aktualne politične in gospodarske odnose med državama ter stanje v slovenskem gospodarstvu in družbi.
Veleposlanik je članom društva prenesel pozdrave ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika ter predal priznanje in zahvalo urada za Slovence po svetu ob jubileju društva. Prav tako je veleposlanik predsednici društva Sirpi Spoljarič, ustanovitelju društva Kariju Klemeli, nekdanjima predsednicama Marii Vesni Autio in Airi Pellinen ter najaktivnejšim članom v preteklih letih Yrju Lauteli, Leni Björklund, Heleni Päätalo in Andreji Valtanen, podelil priznanja veleposlaništva za prizadevanja pri promociji slovenske kulture, turizma in prijateljskih vezi med Slovenci in Finci.